<![CDATA[PIKKUPARLAMENTTI - Pori-blogi]]>Thu, 04 Apr 2019 17:47:06 +0300Weebly<![CDATA[Pori-blogi aukeaa]]>Mon, 15 Oct 2018 21:00:00 GMThttp://pikkuparlamentti.fi/pori-blogi/pori-blogi-aukeaaPori on reilun 26 vuoden aikana vienyt savolaissyntyisen sydämeni! Tosiasia kuitenkin on se, että olen asunut Porissa kuitenkin suurimman osan elämästäni ja porilaistunut osittain myös murteenkin osalta. Ainakin näin väittävät muualla asuvat ystäväni: "Puhut niin porilaisittain!". Oikeasti suussani viäntyy nii savon kiel hiljoo ja kovvoo ku Pori murrekki, ainakin sanoja lyhentäen asiaankuuluvaan tyyliin. Oikeasta Porin murteesta kohdallani tuskin kuitenkaan voinee puhua. Eräs tuttavistani kutsuikin minua maailman kansalaiseksi; kieli kääntyy sen mukaan missä ollaan eli "maastoutuminen" lutviutuu melko hyvin. Ehkä se on niin. Toisaalta paljasjalkaiset porilaiset sanovat, että jos on asunut Porissa sen 25 vuotta, on läpeensä porilainen. Kieltämättä hyvin on tullut kotiuduttua.

Paljon on vettä virrannut Kokemäenjoessa näiden vuosien aikana. Paljon on muuttunut asioita niin kaupunkikuvassa kuin elämäntyylissä. Kaupungista on aina löytynyt uskallusta, ideoita ja rohkeita toteutuksia. Joskus mennään metsään ja siitä otetaan opiksi ja taas uutta kohti. Härkää kiinni sarvista ja eteenpäin! Se on se mentaliteetti, mikä Porista ja porilaisista välittyy. Kun itse aikoinani muutin Poriin pääkaupungin kautta, ero oli huomattava elämän helppouden ja selkeyden suhteen. Porissa kaikki toimi! Huoltomies oli lähes heti oven takana, virastossa vastattiin puheluun tai soittopyyntöön ja ruuhkista ei ollut tietoakaan! Samaa kertoili kollegani asiasta keskustellessamme. No, toki suitsutus on ajan myötä kadonnut, mutta väitän, että tilanteessa on edelleen perää. Vaikka paljon on vettä Kokemäenjoessa virrannut.

Porilaisten ikivanha kotiseuturakkaus on vahva ja yhä ylpeämmin kerrotaan olevan Porista kotoisin. Moni muualle muuttanut kaipaa maisemia, tuttuja kotikulmia ja tuttavia, mutta ennen kaikkea porilaisuutta, sitä fiilistä. Porissa jokusen vuoden asuneeseenkin ja sittemmin pois muuttaneeseen olen useamman kerran törmännyt ja heillä kaupunkikuva ei ole ollut välttämättä positiivisimmasta päästä. Liekö tullut asuttua liian lyhyt aika tai valittua asuinalue väärin, törmättyä vääriin ihmisiin tai jäätyä uppoutumatta Porin hienouksiin. Hienouksia nimittäin löytyy ja paljon! Näin alkuun nimetäkseni porilaisten olohuoneen, monipuolisen Kirjurinluodon, upean Yyterin, Kallon majakkoineen, Reposaaren ainutlaatuisen miljöön, harvinaisen Kivi-Porin alueen, puhumattakaan Porin laajasta kulttuuritarjonnasta ja  vieläpä ympäri vuoden!

Itse mietin välillä, että missä muualla Suomessa vastaavat tai vastaavan tyyliset asiat kohtaavat näin onnistuneesti kuin Porissa. Toki kaikkialla puutteita on, mutta perusvire on eteenpäin kantava, ja vieressä on meri, ranta, laadukkaat palvelut ja elävä kulttuuri. Ja jos jotain jää kaipaamaan, matka ei ole pitkä vaikkapa Tampereelle, Turkuun tai Helsinkiin. Bussi ja juna vievät keskustasta keskustaan myös toisinpäin ja välille mahtuu merkittävä määrä paikkakuntia.  Hypätkää kyytiin kohti Poria! Vaikka vain viikonlopussakin näkee ja kokee paljon niin halutessaan.


]]>